Măsuri de precauție în vederea evitării atacurilor de tip phishing

Măsuri de precauție în vederea evitării atacurilor de tip phishing

În contextul desfășurării lunii securității cibernetice în UE, CERT-GOV-MD din cadrul Î.S “Centru de Telecomunicații Speciale”, vă propune o serie de măsuri de protecție împotriva atacurilor de tip phishing și emailurilor malițioase.

 

Emailurile de tip phishing sunt mesajele electronice frauduloase, în care atacatorul încearcă să învețe informații, cum ar fi datele de conectare sau informații despre conturi bancare, prin mascare ca o entitate sau o persoană cu reputație. Aceste informații ulterior sunt utilizate pentru a retrage bani din contul dvs. sau a face achiziții neautorizate.

 

Învățați să recunoașteți emailuri de tip phishing. Aceste emailuri evită să vă spună despre motivul pentru care trebuie să furnizați detalii personale despre login, parola, numărul cardului de credit sau codul PIN prin email. Aceste emailuri deseori încearcă să creeze o stare de urgență, prin a spune lucruri de genul:

 

·        "contul dumneavoastră va fi închis dacă nu vă logaţi pe … "

·        "un upgrade recent de securitate, trebuie să vă logaţi pentru a vă proteja "

·        "o sumă mare a fost debitată din contul dvs. și trebuie să oferiți detalii despre contul dvs. pentru a confirma că tranzacția este incorectă" ș.a.

 

Pentru a preveni atacurile de tip phishing și infectarea de către emailurile malițioase:

 

1.      Fiți prudent la descărcarea oricărui atașament sau fișier din emailurile pe care le primiți, indiferent de expeditor.

 

2.      Asigurați-vă că aveți instalate pe computer produse antivirus și anti - spyware actuale. Instalați un firewall pe calculatorul dumneavoastră și asigurați-vă că este activat. Ar fi bine să nu ignorați și utilizarea unui filtru spam.

 

3.      Niciodată nu furnizați detalii personale prin intermediul emailurilor sau link-urilor. Dacă nu sunteți sigur, verificați prin telefon compania sau instituția respectivă.

 

4.      Nu răspundeți la emailuri sau mesaje care solicită informații personale sau financiare, și nu accesați link-urile din mesaje.

 

5.      Dacă trebuie să deschideți un atașament înainte de a verifica sursa, asigurați-vă că produsele antivirus instalate sunt actualizate. Salvați fișierul pe hard disk și scanați fișierul utilizând produsul antivirus înainte de a-l deschide. Pentru o protecție suplimentară, puteți deconecta computerul Dvs. din rețea înainte de a deschide fișierul.

 

Nu vă lăsați păcăliți, fiți precauți și veți fi în siguranță! Informarea la timp poate preveni impactul grav al atacurilor.

1175

Feedback