Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
Specialiști TI și responsabili de securitatea cibernetică participă în cadrul Workshop-ului "Gestiunea Incidentelor Cibernetice", 17-18 februarie 2020

Specialiști TI și responsabili de securitatea cibernetică participă în cadrul Workshop-ului "Gestiunea Incidentelor Cibernetice", 17-18 februarie 2020

 

I.P. “Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” în parteneriat cu I.P. „Agenția de Guvernare Electronică” și „Academia de e-Guvernare” din Estonia au dat astăzi startul Workshop-ului "Gestiunea Incidentelor Cibernetice", pentru specialiști TI și responsabili de securitatea cibernetică și/sau informațională din cadrul instituțiilor publice și private. Sesiunea de instruiri se va petrece în perioada 17-18 februarie, în incinta Centrului de Instruire Continuă “Centrul Moldo-Coreean”.

 

Workshop-ul este condus de către trei experți din partea Academiei de e-Guvernare din Estonia,  Sille Laks, Manager exerciții cibernetice, Andres Elliku, Inginer securitate la TransferWise și Ilmar Toom, Șef Departament Standarde și Supraveghere Autoritatea Sistemelor Informaționale din Estonia și are drept scop, analiza tendințelor, amenințărilor și vulnerabilităților prezente în spațiul cibernetic. Sub ghidarea experților, participanții examinează taxonomii comune pentru descrierea incidentelor și cele mai bune metode de identificare și investigare a acestora, inclusiv tehnici de contracarare și răspuns, practici operaționale, precum și alte aspecte organizatorice și juridice.

 

Totodată, pentru participanți va fi organizat și un exercițiu de simulare a unui atac cibernetic, precum și investigarea acestuia în timp real.

Prin organizarea unor astfel de Workshop-uri, ne propunem dezvoltarea capacităților de reziliență cibernetică și ridicarea nivelului de cultură în domeniul TIC, acțiuni care sunt de altfel prevăzute și în Strategia securității informaționale  a Republicii Moldova pentru anii 2019–2024. Un rol important în realizarea acestui obiectiv revine schimbului de bune practici  în gestionarea incidentelor cibernetice, fapt care ne permite să învățăm constant de la țări cu experiență, să cunoaștem tendințele în domeniu, cele mai eficiente măsuri de reacție și contracarare și nu în ultimul rând modele și tehnici de securitate, care pot fi aplicate cu succes și în activitatea instituțiilor publice și private din Republica Moldova”,  a declarat Serghei Popovici, Director al STISC.