Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
Clubul de presă

Beneficiile semnăturii electronice au fost discutate în cadrul unui club de presă

17 noiembrie 2021, Chișinău – Un grup de reprezentanți mass media împreună cu experți în digitalizare au discutat, marți, 16 noiembrie curent, despre beneficiile semnăturii electronice drept instrument digital eficient și comod pentru o interacțiune sigură în mediul online.  Discuțiile au fost purtate în cadrul celei de-a doua ediții a Clubului de presă pentru transformare digitală, organizat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE) în comun cu Serviciul Tehnologia Informației Securitate Cibernetică (STISC), sub egida Viceprim-ministrului pentru digitalizare, Iurie ȚURCANU. 


Scopul evenimentului a fost de a prezenta beneficiile și provocările privind instrumentele digitale, inclusiv, perspectivele de dezvoltare ale acestora, precum și de a aborda miturile, barierele ce planează în spațiul public cu referire la subiect. 


În context, directorul STISC, Gheorghe PANTAZ, a menționat: „Ne propunem să fim suficient de expliciți: să clarificăm detaliile tehnice, procedurale privind obținerea și utilizarea semnăturii electronice, fiind un instrument ce asigură: securitatea, integritatea, autenticitatea datelor și facilitează accesul la informațiile  de interes public. Dacă de-a lungul anilor, semnătura electronică a fost privită ca un serviciu comercial, aceasta de facto este un instrument strict necesar pentru a desfășura o activitate cotidiană și a beneficia de servicii publice electronice la distanță/on-line”. 


În cadrul evenimentului, Viceprim-ministrului pentru digitalizare, Iurie ȚURCANU, a încurajat reprezentanții mass media să  semnaleze cazurile de refuz sau nerecunoaștere de către unele instituții a documentelor semnate electronic, pentru a înlătura barierele fizice sau de mentalitate, menționând că: „Identitatea electronică este un lucru fundamental în ceea ce privește guvernarea electronică. Este dificil de a implementa soluții digitale noi și performante până nu avem o adopție masivă a semnăturii electronice. Este nevoie de utilizarea masivă a identității electronice pentru a trece la un alt nivel de digitalizare și suntem antrenați într-un proces intens de elaborare a unui nou tip de semnătură digitală care va fi mai accesibil și mai performant și pe care îl vom lansa în curând”, a anunțat Iurie ȚURCANU.   


Cu referire la miturile despre semnătura electronică, directorul AGE, Olga TUMURUC, a vorbit despre 10 mituri cele mai populare și a precizat că sunt falsuri ce distorsionează adevărul despre siguranța, legalitatea, oportunitățile și beneficiile pe care le oferă acest mecanism securizat de autentificare, ce are valoare și putere juridică precum semnătura olografă (de mână).  


Pe parcurs, reprezentanții STISC au  realizat un exercițiu practic de obținere a semnăturii electronice și au oferit detalii participanților privind nivelul de securitate al acesteia, costul, utilizarea și alte informații necesare pentru titularul de semnătură electronică, iar reprezentanții AGE au prezentat, în premieră, detalii despre noua semnătură electronică, ce va fi lansată în curând, drept un instrument modern, sigur și accesibil pentru toți utilizatorii de servicii electronice.


Totodată, STISC a oferit 15 certificate de obținere gratuită a semnăturii electronice, reprezentanților mass media care se vor înscrie ca membri activi ai Clubului de presă pentru transformare digitală.


Notă: Până în prezent, STISC a asigurat obținerea semnăturii electronice, pentru circa 200 de mii de utilizatori, din diferite domenii de activitate, persoane fizice si juridice, mediu de afaceri, etc.