Mergi la conţinutul principal
Vă rugăm, aşteptaţi...
ITU a publicat raportul “Indicele global al securității cibernetice (The Global Cybersecurity Index - GCI) 2020

ITU a publicat raportul “Indicele global al securității cibernetice (The Global Cybersecurity Index - GCI) 2020

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) a publicat raportul Indicele global al securității cibernetice (The Global Cybersecurity Index - GCI) privind anul 2020, care reprezintă o referință ce estimează angajamentul țărilor față de securitatea cibernetică la nivel global, în scopul creșterii gradului de conștientizare a importanței securității cibernetice.

Indicele global al securității cibernetice a fost lansat pentru prima dată în anul 2015 în scopul estimării angajamentului a 193 de state membre ale ITU față de conștientizarea securității cibernetice și identificare domeniilor de îmbunătățire, precum și încurajarea țărilor pentru a întreprinde măsuri privind securitatea cibernetică la nivel mondial.

Statele membre au raportat utilizarea GCI pentru a facilita discuțiile prin intermediul forumurilor stabilite, care permit autoevaluări și o bună coordonare, pentru colectarea informațiilor despre inițiativele naționale și resursele utilizate în scopul gestionării securității cibernetice la nivel național, precum și pentru schimbul de bune practici și compararea între partenerii și statele vecine regionale.

Indicele global al securității cibernetice reprezintă un instrument util în dezvoltarea capacităților statelor privind consolidarea securității cibernetice naționale, iar deoarece securitate cibernetică cuprinde un domeniu larg de aplicare, implicând mai multe industrii și sectoare, nivelul de dezvoltare sau implicare al fiecărei țări este evaluat pe cinci piloni, care includ măsurile juridice, măsurile tehnice, măsurile organizatorice, dezvoltarea capacităților și cooperarea.

Potrivit GCI peste jumătate din țările lumii au formate echipe de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CIRT) și două treimi dețin o formă de strategie națională de securitate cibernetică.

Nevoia unui spațiu cibernetic sigur a devenit cea mai importantă preocupare în era actuală a tehnologiilor informaționale. Indicele global al securității cibernetice contribuie la promovarea acțiunilor suplimentare necesare pentru asigurarea securității ecosistemelor digitale, subliniind necesitatea și importanța aplicării strategiilor și mecanismelor în scopul consolidării securității cibernetice naționale. Republica Moldova este catalogată cu un indice global al securității cibernetice  de 66%, în care se includ indicatorii generali de securitate, precum dezvoltarea politicilor și strategiilor de securitate cibernetică cu un indice de 29%, gestionarea incidentelor și crizelor de securitate cibernetică cu un indicator de 60%, educația și programele de securitate cibernetică la nivel academic – 44%, serviciile de identificare electronică sigură cu un indicator de 100%, la fel, protecția datelor cu caracter personal și lupta împotriva criminalității informatice, precum și altele. Indicele global al securității cibernetice reprezintă un indicator important care ne oferă o oportunitate în plus de a contribui la creșterea nivelului național al securității cibernetice și prin intermediul căruia putem împărtăși în mod eficient experiențe, cercetare și soluții pentru a crea un spațiu cibernetic de încredere pentru toți, a menționat Serghei Popovici, Director STISC”.

Raportul Indicele global al securității cibernetice poate fi vizualizat aici.