Cooperarea regională pentru îmbunătățirea normelor internaționale în domeniul securității cibernetice

Cooperarea regională pentru îmbunătățirea normelor internaționale în domeniul securității cibernetice

În perioada 19-20 aprilie curent, Centrul pentru securitatea cibernetică, CERT-GOV-MD, din cadrul Centrului de Telecomunicații Speciale a participat la atelierului de lucru cu genericul „Cooperarea Regională pentru îmbunătățirea normelor internaționale în domeniul securității cibernetice și cele mai bune practici în materie de politici, Europa sud-vest”. Evenimentul a fost organizat decătre Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall", în orașul Sofia, Bulgaria. La atelier au participat experți din Europa Centrală de Est precum și experți cu renume din Statele Unite ale Americii și Canada.

 

Scopul evenimentului era de a crește nivelul de conștientizare și de a discuta cele mai bune practici de dezvoltare a strategiilor și politicilor de securitate cibernetică, precum și de a consolida angajamentul partenerilor internaționali din Statele Unite și Germania, în domeniul securității cibernetice în Bulgaria și dincolo de aceasta. Participanții au examinat misiunea de securitate curentă și au discutat despre metodele practice pentru dezvoltarea cooperării internaționale în vederea reacționării efective la incidentele cibernetice.

 

Dna Natalia Spînu, șefa Centrului de Securitate Cibernetică, a participat cu o prezentare, în cadrul căreia a vorbit despre amenințările din spațiul cibernetic. Dumneaei a menționat că „fiecare este expus riscului de a fi atacat, indiferent dacă este vorba de stat, afacere sau un simplu cetățean. Din ce în ce mai activ, în cadrul rețelelor globale,  hackerii folosesc așa numitul fenomen de "salt" de la o rețea neprotejată și vulnerabilă spre alta. Aceste acțiuni, permit atacatorilor să-și păstreze anonimatul, activitățile rău intenționate ale acestora fiind imposibil de identificat și respectiv sancționat. Totodată situația se complică prin faptul că, pe de o parte - nici un guvern, cu mici excepții, nu deține controlul asupra infrastructurii naționale de telecomunicații, pe de altă parte - doar Guvernul are autoritatea de a investiga pe deplin incidentele și securitatea cibernetică, în scopul de a proteja interesele, drepturile și libertățile cetățenilor săi. Prin urmare, cooperarea dintre instituțiile de stat responsabile și proprietarii de infrastructură telecomunicațională este esențială pentru asigurarea securității cibernetice la nivel național.”

 

Centrul de Telecomunicații Speciale susține astfel de evenimente, care servesc drept platformă de schimb de experiență în vederea asigurării securității cibernetice la nivel guvernamental.

Imagini: 

2738

Feedback